Tarkan Deniz’in bu çalışması, 2013’ün Haziran ayında Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans mezuniyeti için uzmanlık projesi olarak nitelik ve içerik açısından yeterli ve başarılı bulunmuştur.
Somali ve Deniz Haydutluğu üzerine akademik bir eser yazmasının ve on yıldan fazla zaman önce dünya gündemini çok ciddi şekilde meşgul eden, uluslararası deniz ticaretini büyük boyutlarda etkileyen küresel bir mesele üzerinde çalışmasının asıl çıkış noktası; yüksek lisans (2011–2013) öğrenimi öncesinde katıldığı 22 Mayıs 2010 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un katılımıyla gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler 1. İstanbul Somali Konferansı ve 1 Haziran 2012 tarihinde katıldığı “Somali’nin Geleceğine Hazırlık: 2015 Hedefleri” temalı Birleşmiş Milletler 2. İstanbul Somali Konferansı ile 9–13 Mayıs 2011 tarihinde katıldığı T.C. Dışişleri Bakanlığı ev sahipliğinde ve Birleşmiş Milletler tarafından gerçekleştirilen BM 4. En Az Gelişmiş Ülkeler (UNLDC–IV) Konferansı oldu.
Kitap için takdim yazısı kaleme alan Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (Türk DEGS) Başkanı Müstafi Amiral Doç. Dr. Cihat YAYCI; “Somali deniz haydutluğu konusunda araştırma merkezleri, düşünce kuruluşları, yerli ve yabancı Dışişleri Bakanlıkları gibi ana hatları çizecek kurum ve kuruluşun raporları kaynak olarak kullanılmış, nihayetinde literatüre kazandırılarak değerli bir eser olarak okuyucunun takdirine sunulmuştur. Somali deniz haydutluğu meselesinin uluslararası anlamda vardığı boyut, etkileri ve sonuçlarının; bu durumla mücadele yöntemleri ile yansımalarının incelendiği, literatüre bu bağlamda bir katkı sunacak bu eser alanda yeni stratejilerin geliştirilmesine vesile olacak, ilgililer için muhakkak kütüphanesinde bulundurulması gereken bir eserdir.” şeklinde ifade etti.
Tarkan Deniz, Somali özelinde çalışmasından ve Türkiye’nin Somali’nin toparlanması ve yeniden inşasında oynadığı role ilişkin sunumundan dolayı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı İstanbul Uluslararası Kalkınmada Özel Sektör Merkezi (UNDP/IICPSD) tarafından Teşekkür Mektubu’na layık görülmüştür.
Yazar Hakkında
Tarkan DENİZ, 1975 Ordu doğumlu, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümü lisans, Bahçeşehir Üniversitesi Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler bölümü yüksek lisans mezunudur. Profesyonel iş kariyerine 25 yıl önce Kurumsal Bankacılık ile başladı. Özel sektörde ulusal ve uluslararası şirketlerde görevler alan Deniz, halen Yönetim Danışmanlığı yapmaktadır. Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Sivil Toplum Gönüllüsüdür. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda (DEİK) 2010 – 2017 yılları arasında Türkiye – Malezya, Türkiye – Singapur ve Türkiye – Tayvan İş Konseylerinde Yürütme Kurulu Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Karadeniz Eğitim Kültür ve Çevre Koruma Vakfı Mütevelli ve Meclis Üyesi olup, Yürütme Kurulu eski Üyesidir. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, Uluslararası İlişkiler Konseyi (UİK) Derneği, Yeniköy Spor Kulübü Derneği Kongre Üyesidir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstanbul Genç Girişimciler Kurulu eski Üyesi, Propeller Kulübü Derneği ve Dış İlişkiler Komitesi eski Üyesi, Junior Chamber International Genç Liderler ve Girişimciler (JCI) Derneği Avrasya Şubesi 2007 dönemi Başkan Yardımcısı ve Onur Üyesidir. 2005 yılında dönemin T.C. Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü’nün önerisi ve dönemin T.C. Ordu Valisi’nin oluruyla Ordu İli Gönüllü Turizm Elçileri Grubu Proje Hazırlama Komisyonu Üyesi seçildi. Türkiye Tanıtma Platformu (TUTAP) Türkiye’nin Kültür ve Turizm Elçisidir. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Fahri Danışmanı ve Beykoz Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Danışma Kurulu Üyesidir. 2000 yılında vatani görevini tamamlayan Tarkan Deniz, evli olup bir kız babasıdır.
2021 Ocak ayında yayımlanan “Söz Uçar Yazı Kalır” ve 2022 Mart ayında yayımlanan “Uluslararası Bir Sorun Olarak Deniz Haydutluğu: Somali Örneği” adlı kitapların yazarıdır.
• 2005 – Dünya Bankası tarafından ülkemizde ilk kez gerçekleştirilen “Avrupa Yolunda Sosyal İlerleme ve Katılım” temalı Türkiye Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Proje Yarışması Finalist Ödülü
• 2007 – Junior Chamber International Genç Liderler ve Girişimciler (JCI) Derneği Türkiye tarafından gerçekleştirilen TOYP “Türkiye’nin On Başarılı Genci” yarışmasında değişime liderlik ederek sosyal sorumluluk projelerine olan katkılarından dolayı JCI Senato Özel Ödülü Birincisi
• 2010 – Genç Liderler Derneği (GLD) tarafından 2009-Yılın Genç Liderleri Yarışması Yılın Genç Girişimcisi Ödülü
• 2012 – Genç Turizmciler Derneği (GTD) tarafından Turizme Destek Özel Ödülü
• 2019 – Türkiye’nin ilk ve tek protokol dergisi By Protokol’un İş İnsanı dalında Gümüş Kariyer Ödülü